Ízületi gyulladás
2017.

A hát- és a különböző ízületi, reumás fájdalmak gyakran elhúzódóak, hullámzóak. Időjárás változásra, évszakváltásra, egyéb betegségekből kifolyólag a fájdalomérzet erősödhet, nem beszélve arról, hogy egy-egy fizikailag, lelkileg megerőltető periódus hatására szintén rosszabbodás várható.

Egy biztos, a fájdalmat valahogyan csillapítani kell, sorra vesszük a lehetőségeket. 
 
Természetesen szükséges a háttér felderítése, kivizsgálása, hiszen a legegyenesebb út az, ha magát az okot szüntetjük meg. Azonban a folyamatos fájdalomérzet jelentősen rontja az életminőséget, tehát törekedni kell az enyhítésre. A hát-, derékfájás és egyéb reumatikus betegségek konzervatív kezelése első körben többnyire ún. non szteroid (NSAID=NonSteroidal Anti-Inflammatory Drug, azaz nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer) gyógyszerekkel történik, ilyen például az ibuprofén, a diclofenák, az aceklofenák a naproxén. Az ilyen gyógyszerek mellé gyakran rendel az orvos izomlazítót (pl. tolperizont), illetve kiegészítő kezeléseket (fizikoterápia), gyógytornát javasol.
Súlyos, akut fájdalom esetén injekció is szükségessé válhat, az orvos ilyenkor kortikoszteroidot ad érzéstelenítőszer kíséretében, természetesen ez a megoldás csak alkalomszerűen, nagyon erős fájdalmak esetén javasolt.
 
 
És ha már gyógyszer, akkor mellékhatásokkal is számolni kell,a nem szteroid gyulladáscsökkentők esetében az egyik legnagyobb probléma, hogy hosszútávú szedésük gasztritiszhez, gyomorfekélyhez vezethet, negatív hatással vannak a máj- és veseműködésre, illetve kardiovaszkuláris szövődmények léphetnek fel. Ezért ezeket a készítményeket is csak terápiás jelleggel, az orvos által megszabott ideig szabad alkalmazni; az utóbbi években elterjedt, hogy NSAID gyógyszerek mellé ún. proton-pumpa gátlót is kiír az orvos a gyomor védelme érdekében. 
 
Mivel a non szteroid gyulladáscsökkentők biztonságos alkalmazása továbbra is komoly kérdéseket vet fel, így azokat jellemzően csak akut esetekben rendeli el az orvos, tehát például egy krónikus hátfájás esetén más megoldást kell keresni. A rizikófaktorok mellett mérlegre kerül az is, hogy milyen egyéb gyógyszereket szed a beteg, illetve mennyire együttműködő a kiegészítő kezelések, javaslatok tekintetében. 
 
EZT AJÁNLJUK!
 
RHEUDOL® FORTE reumakrém
A méhméreg varázsereje - Reumatikus bántalmakra