Lábápolás


A benőtt köröm gyakori probléma

Azt hihetnénk, hogy csak a nők szenvednek ettől kellemetlen elváltozástól, de tévedés, az urakat ugyanúgy érinti. A körömbenövés legtöbbször a nagylábujjon jelentkezik, és ha nincs megfelelően kezelve, akár olyan komoly gyulladásig fajulhat, hogy sebészi beavatkozásra is szükség lehet.
 
Miről is van szó?
A köröm sarka a bőrbe fúródik, az érintett terület nyomásra érzékennyé, később folyamatosan fájdalmassá, duzzadttá válik. Mivel a bőr átszakad, nő a fertőzésveszély is, kórokozók juthatnak a bőrfelszín alá, aminek eredményeképpen további nem várt szövődmények is kialakulhatnak.
 
Okozhatja
…a lábápolás elhanyagolása
…a nem megfelelő körömvágás: a körmöket minimális ívvel vagy egyenesen kell levágni nem túlságosan rövidre.
…a nem megfelelő lábbeli: a túl szűk cipő nyomást gyakorolhat a lábujjakra, amely a köröm benövéséhez vezethet.
 
 
 
Természetes, otthon is alkalmazható gyógymódok
 
Ecetes fürdő: Tegyünk két evőkanál ecetet 8 deci vízbe, ebben áztassuk minden nap a lábunkat. Ha a fürdő kellemetlen, tegyünk kevesebb ecetet a vízbe, vagy hagyjuk abba a lábfürdő alkalmazását.
 
Vitaminok, ásványi anyagok: Fogyasszunk minél több B-vitaminban gazdag ételfélét (babfélék, spenót, spárga, zöldsaláták, tojás), valamint juttassuk szervezetünket elegendő kalciumhoz!
 
A helyes körömvágás: A lábujjkörmöket minimális ívvel, a köröm csúcsáról indulva vágjuk nem túl rövidre. A széleket hagyjuk szögletesen. A benőtt köröm széle alá tehetünk néhány pamutszálat, ezzel megállíthatjuk a benövés folyamatát. A kilógó szálakat vágjuk le, hagyjuk így, míg a sérült bőr begyógyul.
 
Ha a lábujj már fájdalmassá válik, érdemes kipróbálni egy bombasztikus természetes gyulladáscsökkentőt, a teafaolajat!
Tegyünk vattapamacsra néhány csepp teafaolajat, kenjük be naponta két alkalommal a fájdalmas területet, oly módon, hogy közben a bőrt nagyon óvatosan leválasztjuk a köröm oldaláról.
Ajánlott gyógynövényes ecsetelő még az árnika tinktúra is.
 
Készítsünk antibakteriális, nyugtató hatású gyógynövényes lábfürdőt!
Forraljunk vizet, tegyünk bele 30 g körömvirágot, 30 g zsályalevelet és 30 g apróbojtorjánfüvet. Hagyjuk hűlni, majd tegyünk bele 2 teáskanál almaecetet is. A még meleg gyógynövényes vízben áztassuk a lábunkat 20-30 percig. A végén töröljük szárazra, és kenjük be lábápoló krémmel
 
 
PLERUDIN®sarokbalzsam - A rendszeres lábápoláshoz!